Jak správně nakupovat potraviny
Každý zdravý jídelníček začíná u nakupování potravin! Né každý ale stoprocentně ví, jak správně nakupovat a podle čeho potraviny vybírat.
V praxi jsem se nesčetněkrát přesvědčila, že lidé často neví, co vůbec kupují. Někdo se řídí pouze cenou, jiný nakupuje podle vzhledu, případně se najdou tací, kteří vybírají potraviny podle kilojoulů či obsahu tuku. Bohužel ale málokdo sleduje komplexně celkové složení potravin. Proto jsem se rozhodla vytvořit sérii příspěvků právě na toto téma a odpovědět vám na otázky:
Podle čeho nakupovat? Jaké údaje na etiketě sledovat? Co nám říkají hodnoty cukrů, tuků, bílkovin a soli? Jak se vyznat ve všech těch éčkách? Podle čeho vybírat pečivo, mléčné výrobky, maso a uzeniny a mnohé další.
Podle čeho se rozhodujte při nakupování vy?
Podle čeho nakupovat?
Na každé etiketě potravin nalezneme řadu informací jako je původ, výrobce, trvanlivost, způsob skladování nebo použití. Pro nás však ze všeho nejdůležitější jsou informace o celkovém složení, nutriční hodnotě a alergenech. Všichni nakupujeme očima, a tak se není čemu divit, že nás na první pohled vždy zaujme celkový vzhled etikety. Kvalitu potraviny, ale nehledejte za vyšší cenou, barevnějším vzhledem a vyšším počtem nejrůznějších log a doporučení. Její opravdovou hodnotu naleznete až na zadní či boční straně, když pohlédnete na složení a nutriční hodnotu.
Jako první věc, kterou si zopakujeme, ještě než začneme sledovat složení a tabulku výživových hodnot je trvanlivost. Na etiketě se můžeme setkat se dvěma typy označení:
datum minimální spotřeby označené jako „minimální trvanlivost“ a datum použitelnosti označené jako „spotřebujte do“.
Datum minimální spotřeby se používá u potravin, které se příliš rychle nekazí jako třeba jsou syrové obiloviny, luštěniny nebo koření. U těchto potravin je možné po uplynutí data minimální trvanlivost potraviny bez obav konzumovat. U označení „spotřebujte do“ se však setkáte naopak u potravin, které podléhají rychlé zkáze jako je maso, vejce a mléčné produkty. Po uplynutí data spotřeby se již nesmí potraviny konzumovat ani prodávat. Proto vždy než hodíte výrobek do nákupního košíku, přesvědčte se o jeho době trvanlivosti.
Co se dozvíme ve složení?
Složení dvojtečka a následuje výčet nejrůznějších názvů a čísel, které někdy připomínají něco co dobře známe, jindy si připadáme jak ve španělské vesnici a raději jen mávneme rukou a sáhneme po dalším. V praxi jsem se často setkala, že lidé kteří se zajímají alespoň trochu o zdravé stravovaní často vědí, že mají koukat na složení nebo výživovou tabulku, ale vlastně vůbec nevědí, co jim tyto údaje mají říkat. Společně si proto projdeme jednotlivé položky složení a vysvětlíme, které hodnoty jsou pro nás dobré, a které nikoliv.
Na úvod si řekneme nejdůležitější pravidlo, které si musíme zapamatovat. Mnozí z nás už asi tuší, ale kdyby náhodou někdo nevěděl zapište si prosím následující: Ve složení musí být uvedeny vždy všechny složky a to v sestupném pořadí, podle použitého množství. Proto pokud kupujete například nějaké cereálie nebo müsli,ujistěte se, že na prvním místě ve složení stojí například ovesné nebo jiné obilné vločky a né třeba cukr.
V příštím dílu se podíváme na nutriční hodnoty a vysvětlíme si jednotlivé položky.