Čemu se vyvarovat ve složení potravin?

Čemu se vyvarovat ve složení potravin

Často mám pocit, že se lidé při čtení etiket často soustředí zejména na tabulku výživových hodnot. Sledují všechna ta čísla a podle toho vyvozují, zda je potravina dobrá či špatná. Jakoby se se zdálo, že čísla určují, co je pro nás dobré a co ne.

V tomto článku bych chtěla vypíchnout zvláště to, že ať budou čísla vypadat jakkoliv krásně a přitažlivě, nikdy nebudou vypovídající hodnotou pokud bude potravina složena z nevhodných ingrediencí s převahou přidaných cukrů, nekvalitních tuků, sladidel, a bůh ví čeho ještě. Krásně tomu odpovídá přísloví není všechno zlato, co se třpytí. V tomto případě to platí dvojnásob. Tabulku nutričních hodnot doporučuji sledovat až jako druhý krok, jakmile si zkontrolujete samotné složení ingrediencí. Čemu bychom se ve složení měli ideálně vyvarovat? a neztrácet tudíž příliš času na číselnými hodnotami?

Jak nakupovat potraviny

Čemu se ve složení vyvarovat?

přidaný cukr – glukóza, fruktóza, glukózo-fruktózový sirup či naopak, invertní cukr, dextróza, maltóza, maltodextrin, třtinový cukr, hnědý cukr, zlatý sirup a mnoho dalších.

nekvalitní a levné náhražky bílkovin – sójový izolát, kaseinát vápenatý a další.

nekvalitní tuky – palmový, palmojádrový olej

částečně ztužené (hydrogenované) tuky => zdroj trans tuků

glutamát a jeho soli – např. kyselina glutamová, glutaman sodný, bílkovinný, sojový hydrohttps://zdravazmena.cz/wp-admin/post-new.php#lyzát, kvasnicový, sojový extrakt – více později v příspěvku o Éčkách

umělá sladidla jako aspartam, sacharin, acesulfam K, cyklamáty

Podotýkám, že u každé komodity potravin je vhodné sledovat trošku jiné ukazatele, které si postupně budeme vysvětlovat u jednotlivých skupin potravin, ale takový to základ platí u všech.

Co u potravin sledujete nejvíce vy? Napadají vás nějaké další složky, které by se v potravinách určitě neměly vyskytovat?