Cizrnový quiche s brokolicí a ricottou
Jak jste na tom s konzumací luštěnin? Pokud vám chybí inspirace, jak je do svého zdravého jídelníčku zařadit, vyzkoušejte tenhle zdravý recept na slaný koláč s brokolicí a ricottou.
Koláče obecně patří mezi dezerty k mým oblíbencům a to včetně slaných koláčů. Hodí se jak na snídani, oběd, večeři, tak i na slanou svačinku. Koláč je díky cizrně a ricottě dost sytý, takže stačí i kousek, i když u nás se po mě zaprášilo. 🙂
Ingredience:
Těsto:
250 g cizrnové mouky
75 g řepkového oleje
100 ml vody
lžička jedlé sody
půl lžičky soli
Náplň:
500 g ricotty
2 vejce
500 g = 1 brokolice
35 g parmazánu
3-4 stroužky česneku (jak do má rád)
sůl, pepř
Postup:
Troubu si předehřejte na cca 180°C.
- Nejprve si dáme vařit brokolici (cca 10 minut)
- Mezitím všechny suroviny na těsto společně smícháme a vytvoříme hladké těsto, které následně vmačkáme do olejem vymazané koláčové formy (cca 30 cm). Na dně těsta uděláme vidličkou několik dírek a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut.
- Dále smícháme ricotu s vejci, rozmícháme dohladka, přidáme sůl, pepř a rozestřený česnek.
- Hotovou brokolici nakrájíme na menší dílky a poklademe na předpečený koláčový korpus.
- Nakonec nalijeme na brokolici i ricottovou náplň a zasypeme strouhaným parmazánem.
- Pečeme cca 45 min na 170 °C