Cizrnový quiche s brokolicí a ricottou

Cizrnový quiche s brokolicí a ricottou

Jak jste na tom s konzumací luštěnin? Pokud vám chybí inspirace, jak je do svého zdravého jídelníčku zařadit, vyzkoušejte tenhle zdravý recept na slaný koláč s brokolicí a ricottou.

Koláče obecně patří mezi dezerty k mým oblíbencům a to včetně slaných koláčů. Hodí se jak na snídani, oběd, večeři, tak i na slanou svačinku. Koláč je díky cizrně a ricottě dost sytý, takže stačí i kousek, i když u nás se po mě zaprášilo. 🙂

Ingredience:

Těsto:

  • 250 g cizrnové mouky

  • 75 g řepkového oleje

  • 100 ml vody

  • lžička jedlé sody

  • půl lžičky soli

Náplň:

  • 500 g ricotty

  • 2 vejce

  • 500 g = 1 brokolice

  • 35 g parmazánu

  • 3-4 stroužky česneku (jak do má rád)

  • sůl, pepř

Postup:

Troubu si předehřejte na cca 180°C.

  1. Nejprve si dáme vařit brokolici (cca 10 minut)
  2. Mezitím všechny suroviny na těsto společně smícháme a vytvoříme hladké těsto, které následně vmačkáme do olejem vymazané koláčové formy (cca 30 cm). Na dně těsta uděláme vidličkou několik dírek a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut.
  3. Dále smícháme ricotu s vejci, rozmícháme dohladka, přidáme sůl, pepř a rozestřený česnek.
  4. Hotovou brokolici nakrájíme na menší dílky a poklademe na předpečený koláčový korpus.
  5. Nakonec nalijeme na brokolici i ricottovou náplň a zasypeme strouhaným parmazánem.
  6. Pečeme cca 45 min na 170  °C
Cizrnový slaný koláč s brokolicí a ricottou