Vánoční medové perníčky z ječné mouky

Recept na vánoční medové perníčky z ječné celozrnné mouky. Po upečení jsou perníčky hned měkké a vydrží bez obav až do Vánoc. Tento recept na vánoční perníčky už peču po několikáté, zatím jsem vždy pekla ze špladové celozrnné mouky, ale tentokrát jsem zvolila ječnou celozrnnou mouku, která se více podobá pšeničné a nemá tolik hořký ocásek jako špaldová. Chuťově jsou opravdu o dost lepší! Pokud vyzkoušíte, budu ráda, když napíšete, jak se vám povedly a jak chutnaly. 🙂

Ingredience:

  • 600 g ječné celozrnné mouky

  • 6 lžic medu

  • 200 g erythritolu (umelte v mixéru na moučku)

  • 2 žloutky + 2 vejce

  • 130 g másla

  • 2,5 lžíce perníkového koření

  • 2,5 lžíce kakaa

  • lžička a půl jedlé sody

  • lžička kypřícího prášku

  • trocha vody, aby se to lépe spojilo

  • špetka soli

  • 1 celé vejce na potření

Poleva:

  • 120 g erythritolu – moučkového

  • 1 bílek

  • lžička citrónové šťávy

Postup:

Troubu si předehřejte na cca 180°C.

Smícháme nejprve sypké ingredience, poté přidáme mokré ingredience a společně vypracujeme těsto.

Zpočátku se může zdát, že se těsto moc nespojí, ale chce to důkladně vypracovat, přidat trošku vody, já si navíc pomohla hnětacími vidlicemi od ručního šlehače, abych to urychlila.

Hotové těsto jsem pak ještě nechala cca 1 hodinu v lednici odpočinout. No a odměnou mi bylo těsto, které se pak při vykrajování vůbec nelepilo.

Pečeme na 180 °C 6-7 minut do světle zlaté.

Ještě teplé perníčky potřebné rozšlehaným vejcem.

Pak už jen necháme vychladnout a ozdobíme citronovou polevou.

celozrnné perníčky z ječné mouky