Linecké cukroví z ječné mouky
Další recept na vánoční cukroví. Tentokrát linecké cukroví z ječné mouky. Ječnou celozrnnou mouku jsem si opravdu zamilovala, skvěle se sní pracuje a je chuťově vynikající. Cukroví chutná a vypadá jako klasické, ale obsahuje více vlákniny a minimum cukru, protože místo něj používám erythritol (cukerný alkohol). Jeho sladivost je o 30 % nižší oproti běžnému cukru, takže pokud chcete cukroví sladší navyšte o něco jeho množství.
Ingredience:
300 g ječné celozrnné mouky
200 g změkkého másla
2 žloutky
80 g erythritolu (umelte v mixéru na moučku)
citronová kůra z 1 citronu
vanilkový lusk
džem Relax 100 % na slepování
Postup:
Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto, které dáme přes noc odpočinout do lednice.
Druhý den těsto rozválíme, ale né moc tenké a vykrájíme požadované tvary.
Pečeme na 180°C. cca 3-5 minut do světle zlaté.
Po upečení necháme úplně vychladnout, aby se nepolámalo.
Pak už jen namažeme džemem nebo marmeládou a obalíme v moučkovém erythritolu.