Pohankový chlebíček s malinami

Pohankový chlebíček s malinami

Vdnešním receptu se zaměříme na pohanku. Jde o bezlepkovou pseudooblilovinu, která nebývá příliš častou surovinou v našem jídelníčku, přesto jde o bohatý zdroj mikroživin a zejména rutinu, který příznivě působí na naše srdce a cévy. Pohanku můžete připravit jak na sladko tak na slano. Tentokrát jsem si připravila pohankový chlebíček s malinami, na kterém si stoprocentně pochutnáte.

Ingredience:

  • 150 g pohankové hladké mouky

  • 70 g mandlové mouky nebo rozmixovaných loupaných mandlí

  • 2 vejce

  • 150 ml mandlového mléka

  • 35 g rozpuštěného kokosového oleje nebo másla

  • 1 kypřící prášek

  • vanilkový extrakt

  • mandlový extrakt

  • čekankový sirup nebo vanilkové flavdrops na oslazení

  • 150 g mražených malin

  • plátky mandlí na ozdobu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Nejprve si smícháme pohankovou a mandlovou mouku, přidáme kypřící prášek, kapku vanilkového a mandlového extraktu a sladidlo.

Následně vmícháme mléko, vejce, společně promícháme a přidáme rozpuštěný kokosový olej. Na závěr ještě přidáme ¾ malin a znovu vše společně důkladně promícháme. 

Formu na chleba vysteleme pečícím papírem, vyplníme připraveným těstem a navrch těsta vyskládáme zbývající množství malin a posypeme plátky mandlí. 

Pečeme přibližně 45 – 50 minut na 180 °C.

Dobrou chuť 🙂

Sladký pohankový chlebíček s malinami
Sladký pohankový chléb