Domácí celozrnný štrůdl s jablky

Domácí celozrnný štrůdl s jablky

Další sladká inspirace do podzimních dní. Celozrnný domácí štrúdl s jablky nesmí nikdy na podzim chybět. Tentokrát však v jeho zdravé verzi s celozrnnou moukou, vločkami a jogurtem. Příprava je velmi snadná a tak se nemusíte bát, že by vám jeho příprava zabrala mnoho času.

? Věděli jste, že klasické listové těsto, které se běžně k přípravě štrúdlu používá, nepatří mezi zdravé potraviny, protože jde o bohatý zdroj transmastných kyselin (TFA), které jsou škodlivé pro naše zdraví. Zvláště pak zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Na potravinách najdete TFA ve složení jako částečně ztužený (hydrogenovaný) tuk.

Udělejte si tak raději vlastní domácí, stojí to určitě za to. 🙂

Ingredience:

  • 100 g mletých ovesných vloček (umelu z jemných vloček v mixéru)

  • 150 g celozrnné špaldové mouky

  • 50 g špaldové hladké mouky

  • 1 vejce

  • 220 g Skyr jogurtu

  • 40 g oleje

  • 30 g vlašských ořechů

  • 30 g rozinek

  • 20 g medu

  • skořice, citronová kůra

Postup:

Troubu si předehřejte na cca 180°C.

Těsto připravíme smícháním špaldové a ovesné mouky, přidáme vejce, jogurt, olej, vanilkové flavdrops a trochu citrónové kůry.

Následně si nastrouháme na hrubo jablka, zasypeme skořicí, přidáme rozinky, vlašské ořechy a med.

Těsto vyválíme v placku, rozprostřeme jablečnou směs a zavineme.

Připravený štrůdl ještě potřeme rozšlehaným vejce a dáme péct do trouby na 180 stupňů cca 25 minut.

Dobrou chuť

celozrnný jablečný závin