Celerový krém s bramborem
Vhlavní roli celer. Z celeru nejčastěji připravuji polévku nebo celerové hranolky. Dnes jsem si pro vás přichystala jednoduchý recept na celerový krém s bramborem.
Ingredience:
1 středně velký celer
2-3 celé petržele
1 velká cibule
4-5 menších brambor
3 stroužky česneku
sůl, pepř
čerstvý tymián
mletý koriandr
1,5 litru horké vody
lžíce řepkového oleje
Postup:
Ve větším hrnci si na lžíci řepkového oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený celer, petržel a oloupané brambory.
Krátce orestujeme, přidáme nakrájený česnek a zalijeme horkou vodou. Polévku osolíme, opepříme, přidáme 2-3 snítky čerstvého tymiánu a necháme cca 10-15 minut vařit na mírném stupni do měkka.
Jakmile je zelenina měkká, vyndáme snítky tymiánu a rozmixujeme zeleninu ve velkém mixéru nebo použijeme tyčový mixér. Polévku důkladně rozmixujeme do krémové konzistence. Pokud je polévka stále ještě hustá, přidejte trochu horké vody.
Polévku není potřeba jakkoliv zahušťovat. Krémová konzistence vznikne kombinací zeleniny a důkladného rozmixování.
Na závěr polévku dochutíme koriandrem, případně ještě dosolíme.
Polévku podáváme s trochou zakysané smetany, s lžičkou lněného nebo sezamového oleje a lžící na sucho opražených slunečnicových a dýňových semínek.