Celozrnná žemlovka s tvarohem jablky a hruškami
Poslední podzimní recept??na Celozrnnou jablkovo-hruškovou žemlovku s tvarohem!??
Ingredience:
celozrnný toastový chléb
3 jablka
2 hrušky
3 vejce
500 g tvarohu ve vaničce
400 ml mléka
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
2 lžičky skořice
vanilkový extrakt
citronová kůra
kokosový olej na vymazání formy
Postup:
Troubu si předehřejte na cca 180°C.
Jablka a hrušky nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme skořicí, přidáme rozinky a nadrobno nasekané vlašské ořechy.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, sladidla, citronové kůry a žloutků.
Toustový chléb namočíme do mléka ochuceném skořicí, vanilkou a případně lehce osladíme. Do vymazané formy nejprve dáme trochu směsi s jablky, následně na ně položíme namočený toustový chléb. Na chléb začneme vrstvit jablka a tvaroh, proložíme další vrstvou toustového chleba a opakujeme. Zakončujeme vrstvou strouhaných jablek.
Připravenou žemlovku dáme péct přibližně na 10-15 minut na 180 °C.
Mezitím si vyšleháme vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Po cca 15 minutách vytáhneme žemlovku z trouby a pokryjeme vyšlehaným sněhem z bílků a dáme znovu péct do trouby cca 15 minut.
Dobrou chuť 🙂