Zdravá celozrnná vánočka ze špaldy

Celozrnná špaldová vánočka

Co by to bylo za Vánoce bez pravé voňavé vánočky. Přichystala jsem si opožděně pro vás recept na zdravou verzi vánočky, bez tuny cukru a hromady bílé mouky.  Mouku jsem zvolila celozrnnou špaldovou, ale nahradit se dá například i bezlepovou pohankovou nebo mandlovou.

Ingredience:

  • 700 g celozrnné špaldové mouky

  • 350 ml vlažného mléka

  • 3 žloutky + 1 vejce na potření

  • 120 g másla

  • 42 g droždí

  • 60 g včelího medu

  • 100 g rozinek

  • 60 g plátkových mandlí navrch

  • strouhaná citronová kůra

Postup:

Troubu si předehřejte na cca 180°C.

Ve větší míse si nejprve udělejte kvásek tak, že do mísy přeseji všechnu špaldovou mouku, udělám  uprostřed dolík, do kterého rozmačkám droždí, přidám trochu medu a zaliji cca 100 ml vlažným mlékem. Nechám přibližně 15 min odležet.

Následně přidám ostatní ingredience, zadělám a nechám vánočku vykynout a odpočinout na teplém místě asi hodinu.

Po vykynutí si vánočku rozdělím na 6 částí, začnu zaplétat do copu od spodka – 3-2-1. Vznikne 1 relativně velká vánočka, kdo chce může rozdělit na menší kusy a zaplést s osmi, nebo udělat dvě menší.

Pečeme asi 35 minut na 160-170 °C do zlatova. Špejlí vyzkoušíme jestli nelepí.

Dobrou chuť a krásné Vánoce.

M.

Vánočka ze špaldy