Zdravá celozrnná vánočka ze špaldy
Co by to bylo za Vánoce bez pravé voňavé vánočky. Přichystala jsem si opožděně pro vás recept na zdravou verzi vánočky, bez tuny cukru a hromady bílé mouky. Mouku jsem zvolila celozrnnou špaldovou, ale nahradit se dá například i bezlepovou pohankovou nebo mandlovou.
Ingredience:
700 g celozrnné špaldové mouky
350 ml vlažného mléka
3 žloutky + 1 vejce na potření
120 g másla
42 g droždí
60 g včelího medu
100 g rozinek
60 g plátkových mandlí navrch
strouhaná citronová kůra
Postup:
Troubu si předehřejte na cca 180°C.
Ve větší míse si nejprve udělejte kvásek tak, že do mísy přeseji všechnu špaldovou mouku, udělám uprostřed dolík, do kterého rozmačkám droždí, přidám trochu medu a zaliji cca 100 ml vlažným mlékem. Nechám přibližně 15 min odležet.
Následně přidám ostatní ingredience, zadělám a nechám vánočku vykynout a odpočinout na teplém místě asi hodinu.
Po vykynutí si vánočku rozdělím na 6 částí, začnu zaplétat do copu od spodka – 3-2-1. Vznikne 1 relativně velká vánočka, kdo chce může rozdělit na menší kusy a zaplést s osmi, nebo udělat dvě menší.
Pečeme asi 35 minut na 160-170 °C do zlatova. Špejlí vyzkoušíme jestli nelepí.
Dobrou chuť a krásné Vánoce.
M.