Jablkovo pohankový koláč s ricottou

Jablkový koláč s ricottou

Jednoduchý a rychlý recept na zdravý jablkový koláč s ricottou. Jako mouku jsem pro tentokrát zvolila svou oblíbenou pohankovou, která si nese své specifické aroma, pokud někdo však pohanku nemusí může ji vyměnit za celozrnnou špaldu nebo třeba mandlovou či kokosovou mouku. Pohanka je skvělým zdrojem rutinu, který je důležitý pro pružnost našich cév, ale obsahuje také řadu vitaminů a minerálních látek (například. zinek, selen měď, B1, B2, B3, vitamin E a C). Navíc je přirozeně bezlepková, takže ji uplatní všichni celiaci.

Ingredience:

Korpus:
  • 150 g pohankové mouky

  • 2 pl erythritolu

  • 2 vejce

  • 100 g másla

  • skořice

  • pár kapek vanilkové esence

Náplň I.:
  • 3 jablka

  • 1 čl skořice

  • 1 čl perníkového koření

  • 1 pl kokosového oleje

  • skořice

Náplň II.:
  • 250 g ricotty

  • 1 vejce

  • pár kapek vanilkové esence

Drobenka:
  • 20 g pohankové mouky

  • 20 g másla nebo kokosového oleje

  • 1 čl erythritolu

Postup:

Smícháme všechny ingerence na korpus, vyválíme mezi dvěma pečícími papíry a vložíme do předem vymazané nádoby. Já použila klasickou koláčovou formu. Vidličkou propícháme dno.

Oloupeme si jablka a nakrájíme je na kostičky, na pánvi s kokosovým olejem mírně restujeme do změknutí, přidáme koření a hotovo.

Mezitím než se dodělá jablečná náplñ, vyšleháme ricottu s jedním vejcem a přidáme vanilku.

Do formy nejdříve dáme půl ricottotvé náplně, pak jablka a navrch pak druhou půlku ricotty.

Dáme do předem vyhřáté trouby na na 180°C, a pečeme cca 30 minut.

Zhruba v polovině pečení nasypeme na koláč hotovou drobenku a dáme zpět do trouby.

Dobrou chuť 🙂

Jablkový pohankový koláč krok 1
Jablkový pohankový koláč krok 2
Jablkový pohankový koláč krok 3