Celozrnný quiche s růžičkovou kapustou a pórkem
Zdravá inspirace na recept ve skvělé kombinaci slaného koláče s růžičkovou kapustou. Růžičková kapusta nikdy nechutnala lépe 🙂
Ingredience:
Těsto:
180 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 vejce
60 g másla
půl lžičky kypřícího prášku
sůl, pepř, muškátový oříšek
5 lžic vody
Náplň:
500 g růžičkové kapusty – 2 balení
1/2 pórku
1 červená cibule
4 stroužky česneku
200 g ricotty
150 g zakysané smetany 12%
3 vejce
sůl, pepř, tymián
lžíce olivového oleje
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Nejprve si připravíme těsto. Přestátou mouku smícháme se změklým máslem, vejcem, kypřícím práškem, kořením a přidáme trochu vody do konzistence tuhého těsta. Hotové těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout.
Mezitím si připravíme další suroviny. Cibuli a pórek očistíme a podélně nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vroucí osolené vodě pak uvaříme cca 5 minut omytou a očištěnou růžičkovou kapustu. Hotovou kapustu zcedíme a propláchneme studenou vodu, následně nakrájíme na půlky.
Na pánvi s olivovým olejem otestujeme cibuli, česnek a pórek. Na závěr přidáme i růžičkou kapustu. Společně promícháme a odstavíme.
Připravíme si tekutou část náplně. Smícháme ricottu, zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a tymián.
Nyní už jen poskládáme vše dohromady.
Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme do formy. Spodek těsta ještě propícháme vidličkou. Na těsto navrstvíme část orestované zeleniny, zalijeme ricottovou náplní a navrch rozložíme zbytek zeleniny.
Pečeme přibližně 40 minut na 180 °C.
Dobrou chuť 🙂