Celozrnný quiche s růžičkovou kapustou a pórkem

Celozrnný quiche

Zdravá inspirace na recept ve skvělé kombinaci slaného koláče s růžičkovou kapustou. Růžičková kapusta nikdy nechutnala lépe 🙂

Ingredience:

Těsto:

  • 180 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 1 vejce

  • 60 g másla

  • půl lžičky kypřícího prášku

  • sůl, pepř, muškátový oříšek

  • 5 lžic vody

Náplň:

  • 500 g růžičkové kapusty – 2 balení

  • 1/2 pórku

  • 1 červená cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 200 g ricotty

  • 150 g zakysané smetany 12%

  • 3 vejce

  • sůl, pepř, tymián

  • lžíce olivového oleje

Postup:

Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Nejprve si připravíme těsto. Přestátou mouku smícháme se změklým máslem, vejcem, kypřícím práškem, kořením a přidáme trochu vody do konzistence tuhého těsta. Hotové těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout.

Mezitím si připravíme další suroviny. Cibuli a pórek očistíme a podélně nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vroucí osolené vodě pak uvaříme cca 5 minut omytou a očištěnou růžičkovou kapustu. Hotovou kapustu zcedíme a propláchneme studenou vodu, následně nakrájíme na půlky. 

Na pánvi s olivovým olejem otestujeme cibuli, česnek a pórek. Na závěr přidáme i růžičkou kapustu. Společně promícháme a odstavíme.

Připravíme si tekutou část náplně. Smícháme ricottu, zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a tymián. 

Nyní už jen poskládáme vše dohromady.  

Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme do formy. Spodek těsta ještě propícháme vidličkou. Na těsto navrstvíme část orestované zeleniny, zalijeme ricottovou náplní a navrch rozložíme zbytek zeleniny.

Pečeme přibližně 40 minut na 180 °C.

Dobrou chuť 🙂

Celozrnný quiche s růžičkovou kapustou