Zdánlivě zdravé potraviny
1. část
Se zdravými potravinami se v posledních letech roztrhl doslova pytel. Najít koutek zdravé výživy v supermarketu nebo menším obchodě už není žádný problém, ale jsou všechny nabízené potraviny skutečně zdravé? Vybrala jsem pro vás několik zdánlivě zdravých potravin, které možná konzumujete i vy.
Cereálie a müsli
Cereálie a müsli jsou velmi oblíbenou snídaní či svačinkou jak pro děti, tak i dospělé. Často je proto bereme jako zdravou alternativu snídaně, zejména pokud nestíháme, ale velká část těchto potravin nemusí být vůbec zdravá, ba právě naopak.
Cereáliemi a müsli se rozumí veškeré výrobky z obilnin a pseudoobinin, které jsou zpracovány různými potravinářskými technologiemi. Né všechny cereální a müsli směsi jsou špatné a nezdravé, existuje však velká skupina výrobků, kterým bychom se měli raději vyhýbat.
NEVHODNÉ JSOU:
- Zapékané a křupavé müsli
- Plněné polštářky, kakaové kuličky, skořicové čtverečky
- Extrudované (instatní) vločky a pukance (s polevou i bez)
- Kukuřičné a jiné obilné lupínky
- Většina cereálií označených jako vhodné pro děti
- Směsi doslazované cukrem, medem, glukózovým, fruktózovým, ale i agávovým sirupem
- Směsi s rostlinnými oleji (palmový, palmojádrový…)
- Směsi se sušeným prosazeným ovocem
- Výrobky s bohatým sloužením přídatných látek
Všechny tyto výše popsané produkty spojuje jejich nízká výživová hodnota, přemíra rychlé energie v podobě jednoduchých cukrů, vysoký glykémický index a nadbytečný obsah přídatných látek. Pokud možno měli bychom se těmto produktům raději vyhýbat a nepodávat je ani dětem. Všechny výrobky jsou vysoce průmyslově zpracovány a neposkytují tělu žádné prospěšné živiny. Navíc obecně přemíra vysoce průmyslově zpracovaných potravin stojí za příčinou rozvoje obezity (i dětské) a podílí se na vzniku dalších metabolických a srdečně-cévních onemocnění a to jak u nás, tak i ve světě.

Při nákupu je důležité sledovat především samotné složení výrobků, které nejdete na každém obalu. Né každý výrobek, který má lákavý obal a chlubí se vysokým podílem vlákniny a vitaminů, je ten nejlepší. Při výběru snídaňových cereálií a müsli sledujte především obsah přidaného cukru a použité suroviny, nekupujte výrobky u kterých si nejste jisti složením, nebo mu úplně nerozumíte. Kvalitní a zdravý výrobek bude složen pouze ze známých základních surovin, které nebudou muset být nikterak doslazovány či upravovány.
Doporučuji si určitě zkusit vyrobit i vlastní snídaňové müsli, které zvládnete během chvilky a pouhým smícháním jednotlivých ingrediencí (vloček, semínek, ořechů, sušeného nedoslazovaného ovoce i kvalitní čokolády), do přípravy můžete navíc zapojit i děti.

Extrudované výrobky
Extrudované výrobky paří mezi trvanlivé pečivo, které se vyrábí za vysoké teploty a tlaku v tzv. extrudéru, hotová pórovitá směs se následně dosouší a vznikne výrobek s patřičnou křupavostí.
Patří mezi ně veškeré křehké plátky a chleby, snídaňové cereálie, výrobky z kukuřice, ale také nejrůznější instantní mouky, polévky, obalovací směsi a kaše. Většina dietujících je považuje za zdravé, a proto je i často konzumují, ale právě pro redukující jsou naopak tyto výrobky zcela nevhodné, a to nejen pro ně.
Extrudované výrobky obsahují minimální podíl vody, a proto jsou i vysoce energeticky bohaté, mají navíc nízkou sytící schopnost a tak se jimi snadno přejíte. Významný je i vysoký glykemický index těchto potravin, který vám po jejich konzumaci zaručí, že vás přepadne za nedlouho další neovladatelný hlad. Extrudované výrobky jsou taktéž často obohacované o další přídatné látky, které nejsou pro tělo přínosné, nehledě na to, že vlivem technologie jsou výrobky ochuzeny o většinu prospěšných mikronutrientů.

Pufované výrobky
Stejně jako extrudované potraviny patří i pufované výrobky mezi trvanlivé pečivo, které je vysoce průmyslově zpracované. Vyrábí se ze zvlhčených obilných zrn za použití expanzního stroje při vysoké teplotě a tlaku. Nejznámějšími zástupci jsou například rýžové či pšeničné chlebíčky (tzv. polystyren), ale patří mezi ně i burizony a popcorn.
Pufované výrobky mají takřka stejné nutriční vlastnosti jako extrudované výrobky, a proto ani tyto výrobky nelze považovat za zcela vhodné. Řada z nich se navíc ochucuje a pokrývá polevou z plné cukru a tuků z trans mastných kyselin, které prokazatelně poškozují lidské zdraví. Zejména nevhodné jsou pro děti, těhotné, kojící, obézní a osoby s cukrovkou. Paradoxem zůstává fakt, že právě tyto skupiny osob konzumují tyto výrobky nejčastěji.
Agávový sirup
Agávový sirup patří v posledních letech mezi módní hity zdravých sladidel. Sirup se vyrábí z kaktusu agáve a je často doporučován pro svůj nízký glykemický index (15) a vysokou sladivost.
Ačkoliv se na první pohled jeví jako vhodná alternativa cukru, jde opět o omyl zdravé výživy. Agávový sirup se skládá převážně z fruktózy (ovocného cukru), které sirup může obsahovat až 92 %. Fruktóza na rozdíl od glukózy (hroznový cukr) neovlivňuje hladinu krevního cukru, ale metabolizuje se v játrech. Játra však při jejím nadměrném množství ukládají fruktózu do tuku, který se může v organismu projevit jako zvýšená hladina triacylglycerolů, LDL cholesterolu a kyseliny močové v krvi nebo jako zvýšená kumulace viscerálního tuku.

Nadměrný příjem fruktózy ve stravě prokazatelně zvyšuje inzulinorezistenci a přispívá tak ke vzniku a rozvoji srdečně-cévních a metabolických onemocnění (obezita, hypertenze, diabetes 2. typu, dna a další…).
Agávový sirup tudíž nelze považovat za žádných okolností za vhodné přírodní sladidlo a měli bychom se jeho konzumaci omezovat.