Vepřová panenka s parmazánem a pečenými batáty

Tento recept spojuje mé tři oblíbené suroviny do jednoho pokrmu (batáty, parmazán, římský salát) a společně vytváří absolutní harmonii. Vepřové maso obecně moc nemusím, ale vepřová panenka zapečená s parmazánem, to už je něco úplně jiného.

Batáty neboli sladké brambory, naopak úplně miluji a jejich nasládlá chuť společně s tymiánem nebo také rozmarýnem, olivovým olejem a mořskou solí chutná naprosto skvěle.

Na batátech se mi nejvíce líbí, že s nimi není vůbec žádná práce, protože je vůbec nemusíte loupat a v troubě je připravíte do 30 min bez jakékoliv pozornosti. Nejvíce mi chutnají jako pečené, ale můžete je i uvařit běžně jako brambory. Batáty doporučuji vyzkoušet všem, ačkoliv né každému moho stoprocentně chutnat.

Batáty jsou mimo slané pokrmy vhodné i do mnoha dezertů, například z nich uděláte skvělé muffiny, ale dobře se mi osvědčily i ve snídaňové kaši.

Ingredience:

  • 120 g vepřové panenky

  • 1 středně velký batát

  • kukuřice

  • 200 g římského salátu

  • 35 g parmazánu

  • 100 g cherry rajčat

  • olivový olej

  • mořská sůl

  • tymián

Postup:

Jako první si připravíme batáty. Nejprve si je nakrájíme na drobné kostičky a rozprostřeme na plech vystlaný pečícím papírem. Přidáme kukuřici, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a přidáme tymián. Vložíme do trouby předehřáté na 200st. a pečeme cca 30 minut.

Mezitím si nakrájíme vepřovou panenkou na plátky o tloušťce asi 1 cm, osolíme a opepříme. Dáme chvíli stranou.

Stejně si i předpřipravíme salát. Římský salát nakrájíme na 1,5 cm proužky a cherry rajčátka na čtvrtinky. Zeleninu smícháme v míse, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme. Výborně chutná salát i s medově-hořčičnou omáčkou – stačí smíchat worchester, citronovou šťávu, půl lžičky medu a hořčice, osolit, opepřit a zalít salát.

Na závěr začneme na středním plameni opékat panenku na pánvi, nejprve z jedné a následně i z druhé strany. Panenka je hotová cca do 10 min, před koncem však posypeme nastrouhaným parmazánem a necháme zhruba minutu na pánvi zapéct. Po té můžeme podávat.

Celé jídlo připravíte do 30 minut. Většinou si připravuji 2-3 porce batátů naráz, jen panenku a salát si vždy připravuji čerstvé.

Snad vám bude chutnat!