Dýňová omáčka s cuketovými nudlemi a kuřecím masem

Cudle s dýňovou omáčkou

Dýňové hody pokračují, tentokrát ve verzi zdravé zeleninové dýňové omáčky s cuketovými nudlemi alias cudlemi. Dýně je na podzim mým opravdovým kamarádem a tak ji ráda zkouším na všechny způsoby. Tentokrát jsem ji vyzkoušela s populárními cuketovými těstovinami, nebot‘ zeleniny není nikdy dost, ale podávat ji můžete určitě i klasickými těstovinami nebo domácími bramborovými noky.

Ingredience:

  • 5oo g kuřecích prsou

  • sůl, pepř

  • ghí (přepuštěné máslo)

Dýňová omáčka:

  • cibule, česnek

  • 1/2 střední dýně Hokaido

  • 100ml smetana ke šlehání/zakysaná (1/2 kelímku)

  • kurkuma, mletý muškátový oříšek, petrželka, sůl, pepř

  • 1 lžička kokosového oleje

  • lžíce ghí

Cuketové nudle:

  • 1 cuketa

  • česnek

  • lžíce ghí

  • sůl

Postup:

Nejprve si připravíme omáčku. Orestujeme cibuli, česnek, dýni, poté zalijeme vodou, necháme povařit a na závěr přidáme všechno koření a dále mírně povaříme. Následně vše důkladně rozmixujeme a omáčku odstavíme. Na závěr už přidáme jen smetanu a důkladně promícháme.

Nyní si nakrájíme na malé kousky kuřecí maso a na pánvi s ghí restujeme. Mezitím si připravíme cuketové nudle.

Cuketu omyjeme a škrabadlem nastrouháme po celé délce na jednotlivé proužky. Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme cuketové proužky (nudle) a česnek, jen krátce orestujeme do změknutí. Na závěr mírně osolíme. Solíme vždy až nakonec, jinak cuketa pustí hodně vody.

Hotové cuketové nudle smícháme s masem a zalijeme dýňovou omáčkou. Můžeme podávat!

Přeji dobrou chuť 🙂